Säännöt

1 Piirretyt kuvat kunniaan - PKK

Piirretyt Kuvat Kunniaan (PKK) ylläpitää piirrettyjen virtuaalihevosten ja -tallien tietokantaa sekä järjestää näyttelytoimintaa piirretyille virtuaalihevosille. Näyttelyistä saatavilla palkinnoilla virtuaalihevoselle voi hakea arvonimiä tai kantakirjausta PKK:n alaisuudessa.

2 Näyttelyiden järjestäminen

Näyttelyn voi järjestää kuka tahansa rekisteröitynyt PKK:n jäsen. Näyttelyllä täytyy olla järjestyspaikka, talli, jonka tiedot (nimi ja osoite) täytetään lomakkeelle näyttelyä järjestäessä. Näyttelylle tehdään oma kutsusivu, jossa näyttelyiden järjestäjäksi voi ilmoittaa yksityishenkilön, tallin tai seuran. Tallin tietojen tulee vastata täytetyn lomakkeen tietoja.

Näyttelyn järjestäjä sitoutuu pitämään näyttelyn loppuun asti ja lähettämään tulokset PKK:n näyttelyarkistoon. Yhdellä henkilöllä saa olla useita näyttelyitä kerrallaan kalenterissa, mikäli hän pystyy sitoutumaan kaikkien näyttelyidensä pitämisen loppuun asti.

Luokat tuomaroi PKK:n virallinen tuomari (kts. tuomarit-lista).

Huomaathan, että näyttelyyn saa ottaa osallistujia vasta kun ne löytyvät PKK:n kalenterista.

Näyttelyn kutsusivu

Näyttelylle luodaan oma kutsusivu, esimerkiksi järjestävän tallin sivulle. Kutsusta tulee löytyä seuraavat tiedot:

  • järjestyspaikka
  • järjestäjä/vastuuhenkilö
  • näyttelypäivämäärä (vähintään 3 päivää viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, korkeintaan kahden kokonaisen kalenterikuukauden päähän)
  • viimeinen ilmoittautumispäivä (aikaisintaan 2 viikkoa näyttelyiden ilmoittamisesta)
  • osallistumisohjeet (esim. sähköpostiosoite)
  • luokkien rajoitukset (ks. kohta 2.2)
  • luokat (ks. kohta 6)
  • maininta "Pakollinen: PKK-ID muodossa PKK0000".

Katso kutsun mallipohja

  • Näyttelyssä on oltava vähintään 3 luokkaa.
  • Luokkaan voi ottaa enintään 15 osallistujaa.
  • Luokan minimikoko on 6 hevosta.
  • Luokat järjestetään, vaikka osallistujia olisi 1.
  • Yksi omistaja saa tuoda luokkaan maksimissaan 2 hevosta, mikäli luokkakoko on yli 8 osallistujaa. Mikäli luokkakoko on 8 tai pienempi, omistaja saa tuoda luokkaan yhden hevosen.
  • Yksi hevonen saa osallistua näyttelyssä rakenne- ja muu kuva -luokkaan TAI kahteen muu kuva -luokkaan, ei kuitenkaan kahteen rakenneluokkaan.

Näyttelyt anotaan näyttelyiden järjestämislomakkeella. Ylläpito hyväksyy näyttelyn kalenteriin tai mikäli anomus hylätään, kerrotaan hylkäyksen yhteydessä syy.

Näyttelyiden viimeinen ilmoittautumispäivä on anomishetkestä 2 viikkoa.

Näyttelyiden anomispäivän ja näyttelypäivän välillä tulee olla vähintään 3 vuorokautta.

Näyttelyt tulee anoa enintään kahden kokonaisen kalenterikuukauden päähän.

3 Näyttelyn tulokset

Tulokset tulee ilmoittaa kahden (2) kuukauden sisällä näyttelypäivästä. Jos tuloksia ei kuulu, PKK saa muistuttaa näyttelyiden vastuuhenkilöä tulosten lähettämisestä.

Jos vastuuhenkilö ei vastaa kahden (2) viikon sisällä, PKK saa järjestää näyttelyt loppuun ja tarvittaessa avata ilmoittautumisen uudelleen, mikäli ei ole varma, onko kaikki näyttelyihin ilmoittautuneet lisätty. Mikäli PKK järjestää näyttelyt loppuun, jäävät nämä tulokset voimaan.

Kutsusivulle päivitetään kaikki näyttelyyn ilmoittautuneet hevoset tuloksineen, myös hylätyt.

Arvostelun ja palkintojen listaustapa rakennekuvaluokissa

Hevosia ei aseteta paremmuusjärjestykseen, vaan luokkaan merkitään luokkavoittaja (LKV) ja palkinnon saaneet hevoset satunnaisessa järjestyksessä, mukaan lukien hevosen PKK-ID muodossa PKK0000. Hevosen omistajan voi kirjata tuloksen yhteyteen, mutta se ei ole pakollista. Luokkavoittaja valitaan, vaikka luokassa ei jaettaisi yhtään sertiä.

LKV - Palkinto (KTK-sert/EO-sert/HY/TY)
Hevosen nimi PKK1

KTK-sert
Hevosen nimi PKK2

EO-sert
Omistaja – Hevosen nimi PKK3
Omistaja – Hevosen nimi PKK4 (EM väritys)

HY
Hevosen nimi PKK5
Hevosen nimi PKK6

TY
Hevosen nimi PKK7

HYL
Hevosen nimi PKK7
Hevosen sivu ei toimi arvosteluhetkellä.

Arvostelun ja palkintojen listaustapa muu kuva -luokissa

Hevosia ei aseteta paremmuusjärjestykseen, vaan luokkaan merkitään luokkavoittaja (LKV) ja palkinnon saaneet hevoset satunnaisessa järjestyksessä, mukaan lukien hevosen PKK-ID muodossa PKK0000. Hevosen omistajan voi kirjata tuloksen yhteyteen, mutta se ei ole pakollista. Luokkavoittaja valitaan, vaikka luokassa ei jaettaisi yhtään KP:tä.

LKV - Palkinto (KP/KM)
Omistaja – Hevosen nimi PKK1
"Sanallinen arvio."

KP
Hevosen nimi PKK2
"Sanallinen arvio."

Hevosen nimi PKK3
"Sanallinen arvio."

KM
Hevosen nimi PKK4 (EM söpöydestä)
”Mahd. sanallinen arvio”

Hevosen nimi PKK5
”Sanallinen arvio”

Ei palkintoa
Hevosen nimi PKK6
”Sanallinen arvio."

Näyttelyiden järjestäjä lähettää tulokset PKK:n järjestelmään, kun kaikki luokat on arvosteltu. Järjestelmään lisätään KTK-sertin, EO-sertin (aikuiset ja varsat), HY:n (aikuiset ja varsat), KP:n, KM:n sekä EM:n ansainneet hevoset.

Järjestelmään ei lisätä casual-luokkien tuloksia eikä TY:n ansainneita tai hylättyjä hevosia.

Tulosten lisääminen

1. Lähetä tulokset

Voit lähettää näyttelytulokset järjestelmään kirjautuneena. Siirry omien näyttelyidesi sivulla välilehdelle näyttelykalenterissa, josta löydät kaikki avoimet näyttelysi. Lähetä tulokset painamalla taulukon viimeistä kohtaa "Ilmoita".

2. Listaa luokat

Listaa näyttelyissä järjestetyt rakenne-, muu kuva- ja EM-luokat rivinvaihdolla erotettuna listaan. BIS-kehän sekä casual-luokat voi jättää välistä pois, mikäli luokassa ei ole jaettu erityismainintoja (EM), sillä niiden tuloksia ei lisätä näyttelyarkistoon. Listaa luokat muodossa:

1. Rakenneluokka: hevoset
2. Rakenneluokka: ponit
3. Muu kuva: talven ihmemaa
5. Muu kuva: iloinen varsa

Yllä olevasta esimerkistä on jätetty väliin luokka 4, joka olisi voinut olla esimerkiksi "4. Casual muu kuva: väritys".

Lähetä luokat.

3. Valitse tuomari

Valitse pudotusvalikosta luokan arvostellut tuomari.

4. Lisää tulokset

Lisää tulokset oikeisiin palkintoihin seuraavassa muodossa, rivinvaihdolla erotettuna. Huomaathan, että rivin viimeisenä tulee olla hevosen PKK-ID ilman väliviivaa. Hevosen omistajan ilmoittaminen on vapaaehtoista, tietoa ei tallenneta näyttelytietokantaan.

KTK-sert
Omistaja - Hevosen nimi PKK1
Omistaja - Hevosen nimi PKK2

EO-sert
Hevosen nimi PKK3
Hevosen nimi PKK4

EM
Omistaja - Hevosen nimi PKK5
Hevosen nimi PKK6

Mikäli havaitset tuloksissa mielestäsi epäkohtia, ota rohkeasti yhteyttä PKK:n ylläpitoon (info@piirroshevosille.fi) ja ko. tuomariin sähköpostilla.

Kerro missä näyttelyissä (pvm., linkki), missä luokissa ja miten arvostelu on mielestäsi mennyt pieleen. Mikäli hevoselta löytyy PKK-ID, lisää se myös, niin palkintojen korjaaminen helpottuu.

Vastaamme mahdollisimman pian ja korjaamme toimintaamme tarpeen vaatiessa, esimerkiksi tuomareiden lisäkoulutuksella.

4 Hevonen

PKK ylläpitää hevostietokantaa piirretyistä virtuaalihevosista. Rekisteröity hevonen voi osallistua PKK:n näyttelytoimintaan, ansaita arvonimiä sekä ilmoittautua kantakirjattavaksi.

PKK-ID on yksilöllinen tunnus, jonka avulla oikealle hevoselle kirjataan näyttelystä saadut tulokset sekä jaetut arvonimet ja palkinnot. Hevonen saa ID-tunnuksen samalla kun se rekisteröidään PKK:n hevostietokantaan.

PKK-ID:n omistaminen ja ilmoittaminen on pakollista näyttelyihin sekä kantakirjaustilaisuuteen osallistuessa.

PKK-ID haetaan täällä.

Kun hevonen rekisteröidään PKK:n hevostietokantaan, saa se oman profiilisivun. Profiilisivulla olevien tietojen tulee olla yhteensopivat hevosen omilla sivuilla olevien tietojen kanssa.

Pakollisia tietoja PKK-profiilissa ovat hevosen virallinen nimi, sukupuoli, rotu, syntymäaika ja hevosen toimiva osoite. Lisäksi hevoselle voi ilmoittaa säkäkorkeuden, värin ja syntymämaan. Mikäli hevosen piirretyt vanhemmat on rekisteröity PKK:n hevostietokantaan, tulee vanhempien rekisterinumerot ilmoittaa muodossa PKK000.

Huomaathan, että hevosen PKK-profiilissa olevan sivun osoitteen tulee olla ajan tasalla. Ilman toimivaa linkitystä hevonen ei voi osallistua kantakirjaustilaisuuteen eikä anoa arvonimiä.

Jos PKK:n hevostietokannassa oleva piirretty hevonen muuttuu valokuvalliseksi, pystyy hevosen tietoja muokatessa lisäämään tästä tiedon. Hevosen palkinnot ja arvonimet nollaantuvat sen muuttuessa piirroshevosesta valokuvalliseksi.

Perustietojen täytyy näkyä hevosen sivulla selkeästi, mieluiten taulukoituna tai listattuna. Taustakuva tai koodeista johtuva seikka ei saa häiritä perustietojen lukemista.

Hevosen sivulta tulee löytyä vähintään seuraavat, arvosteluun vaikuttavat tiedot:

  • virallinen nimi
  • rotu
  • sukupuoli
  • säkäkorkeus (ei pakollinen varsaluokissa)
  • väri (merkkien ilmoittaminen ei ole pakollista)
  • syntymäpäivä ja ikääntyminen TAI syntymäpäivä ja ikä
  • sukutaulu on suositeltavaa olla esillä, joskin sen puuttumisesta hevosta ei hylätä tai palkintoa alenneta.
  • isän ja emän tiedot ovat pakolliset, mikäli hevonen pyrkii niiden perusteella KTK-tilaisuuteen.
  • mikäli hevonen on merkitty tilastohevoseksi, on sen sivuilta kuitenkin löydyttävä vähintään tieto roduista, joista se on mahdollisesti polveutunut. Näin helpotetaan hevosen rakenteen arvostelua sekä sen arvioimista.
  • suositus: PKK-ID linkitettynä sen rekisterisivuun PKK:ssa

5 Arvosteltavat kuvat

Näyttelyihin osallistuvan hevosen kuvien tulee olla piirrettyjä. Kuvien täytyy löytyä sivulta helposti ja kuvan täytyy olla tarpeeksi suuri, jotta arvostelun voi tehdä. Kuvat voivat myös sijaita erillisessä hevosen omassa kuvagalleriassa, jos hevosen varsinaiselta sivulta sinne on selkeä linkki.

Kuvat voivat olla käytössä usealla hevosella samanaikaisesti.

Jos hevonen tavoittelee PKK-V-arvonimen korkeampia tasoja tai kilpailee paljon casual-luokissa, on hevosen sivuilla oltava selkeästi esillä tieto siitä, millä kuvalla mitkäkin palkinnot on ansaittu.

Rakenneluokkiin hevoselta vaaditaan rakennekuva. Rakennekuvaksi katsotaan aikuisella hevosella kuva, jossa hevonen on kuvattu sivusta ja se seisoo paikallaan.

Hevosella tulisi näkyä kaikki jalat edes osittain, ellei rodun vaatima tai suositeltava esittämistapa vaikuta hevosen asentoon. Kaviot saavat olla ruohikossa mutta vuohisten olisi hyvä näkyä.

Hevosella ei saa olla turhia varusteita päällä. Riimu, suitset ja rodunmukaiset näyttelyvarusteet on kuitenkin sallittu.

Varsat eivät tarvitse rakennekuvaa, mikäli varsa näkyy kuvassa jotakuinkin kokonaan ja jotakuinkin sivusta. Kuvan tulee esittää 0–3-vuotiasta hevosta. Kuvan ja hevosen iän ei tarvitse täsmätä tarkemmin, esim. 3-vuotias hevonen saa kilpailla maitovarsakuvalla. Varsakuvan yhteyteen suositellaan kuitenkin merkitsemään kuvassa esitetyn hevosen ikä selkeästi.

Tausta, sen puuttuminen tai valokuvasta muokattu tausta ei vaikuta arvosteluun rakennekuvaluokassa. Piirretystä taustasta voi tuomari kuitenkin halutessaan jakaa EM:n.

Kuvan toteutustapa piirtämällä on vapaa (pois lukien kohta: 7.2 Hylkäyssyyt).

Muu kuva on aiheeltaan vapaavalintainen kuva, kuten esimerkiksi pääkuva, ratsastuskuva tai laidunkuva. Kuvassa voi olla useampia hevosia, mutta arvosteltava hevonen tulee voida erottaa kuvasta.

Kuvan toteutustapa piirtämällä on vapaa (pois lukien kohta: 7.2 Hylkäyssyyt).

6 Luokat

Näyttelyissä voi järjestää viittä erilaista luokkatyyppiä: rakenneluokkia, casual-rakenneluokkia, muu kuva -luokkia, casual muu kuva -luokkia sekä EM-luokkia.

Luokat on eroteltava kutsussa selkeästi, esim.:
1. Rakenneluokka: ponitammat
2. Rakenneluokka: varsat
3. Casual-rakenneluokka: hevoset
4. Muu kuva: pääkuva
5. EM-luokka suomenhevosille

Näyttelynpitäjä saa vapaavalintaisesti järjestää luokkia. Näyttelyissä voi olla esimerkiksi pelkkiä rakennekuvaluokkia tai casual-luokkia.

BIS-kehä (Best in Show), jossa näyttelyiden lopuksi kaikkien rakenneluokkien voittajat järjestetään paremmuusjärjestykseen, on vapaaehtoinen, ja se voidaan järjestää, jos näyttelyissä on yksikin rakenneluokka. BIS-kehän tuomaroi PKK:n tuomari.

  • Avoin vähintään 4 vuotta vanhoille hevosille.
  • Hevosella on oltava rakennekuva.
  • Mikäli hevosella on useampi rakennekuvaksi laskettava kuva, on merkittävä selkeästi, mistä kuvasta hevonen arvostellaan. Muussa tapauksessa tuomari arvioi hevosen valitsemastaan kuvasta.

  • Avoinna 0–3-vuotiaille hevosille.
  • Varsaluokkaan osallistutaan varsakuvalla, eikä varsoja arvostella aikuiskuvasta.
  • Varsat eivät tarvitse rakennekuvaa.
  • Varsat eivät voi ansaita KTK-sertiä.

  • Arvostellaan piirrosta, ei hevosen rakennetta.
  • Arvostelun kohteena voi olla mikä tahansa hevosaiheinen kuva.
  • Rakennekuvasta poiketen kuvan taustalla on myös vaikutusta kuvan arvostelussa.
  • Näyttelynpitäjä voi määrittää arvosteltavan kuvatyypin, esim. pääkuvat, liikekuvat, ratsastuskuvat.
  • Luokan paremmuusjärjestyksessä otetaan huomioon kuvan sopiminen luokan otsikointiin; esimerkiksi Muu kuva: syksyinen kuva -luokassa kuvan syksyinen teema vaikuttaa sijoitukseen ja palkintoon.
  • Hevonen voi kilpailla vain omaa ikäänsä vastaavalla kuvalla (aikuinen aikuiskuvalla, varsa varsakuvalla).
  • Sanallinen arvio tuomarilta on suositeltava, muttei pakollinen.
  • Muu kuva -luokassa osallistuja voidaan jättää myös palkinnotta ilman, että tämä tarkoittaa hylkäystä.

  • Avoin joko rakennekuville tai muille kuville.
  • Sanallinen kommentti on tuomarilta pakollinen, ja sen on tarkoitus antaa kehittävää, rakentavaa ja kannustavaa palautetta. Jos tuomari on kirjoittanut kuvasta kommentin jo aiemmissa näyttelyissä, uutta ei tarvitse kirjoittaa.
  • Luokasta ei jaeta TY/HY/EO-sertiä tai KM-/KP-palkintoja eikä luokasta pääse BIS-kehään.
  • Luokanvoittaja valitaan ja tuomari saa halutessaan myöntää erityismainintoja.
  • Casual-rakenneluokat ovat avoinna hevosille, joilla ei ole vielä EO-sertejä.
  • Casual muu kuva -luokat ovat avoinna kaikille hevosille, myös PP MVA -arvoisille.
  • Yhdellä kuvalla saa osallistua kolme (3) kertaa casual-luokkaan.
  • Casual-luokan tuloksia ei ilmoiteta PKK:n tulosjärjestelmään. Poikkeuksena näyttelyt, jonka Casual-luokassa on jaettu erityismainintoja (EM).

PKK voi järjestää luokkia myös Instagramissa (@pkk.ig). Osallistujille, jotka ilmoittavat PKK-ID:n, kirjataan mahdolliset erityismaininnat PKK:n kantaan.

Sanalliset kommentit, luokkavoittajat sekä erityismaininnan ansainneet hevoset julkaistaan Instagramin tarinoissa ja tallennetaan kohokohtiin.

Instagram-näyttelyissä PKK:n yleisistä säännöistä voidaan poiketa.

  • Luokassa valitaan luokkavoittaja (LKV).
  • Luokassa palkintona toimii erityismaininta EM.
  • Näyttelynpitäjä voi määrittää mistä aiheesta EM jaetaan (esim. tunnelma).
  • Näyttelynpitäjän ei tarvitse määrittää EM:n aihetta, tällöin tuomari voi myös jakaa vapaasti EM:iä.
  • Luokka on automaattisesti avoin kaikille hevosille, jotka eivät ole PKK-V-arvoisia.
  • Sanallinen arvio on suositeltava, ei pakollinen.
  • Hevonen voi kilpailla vain omaa ikäänsä vastaavalla kuvalla (aikuinen aikuiskuvalla, varsa varsakuvalla).

Näyttelynpitäjä saa ryhmitellä luokkia mielensä mukaan ja rajoittaa osallistujaryhmää. Esimerkkejä:

  • tietokoneella piirretyt ja käsin piirretyt erikseen
  • hevoset ja ponit erikseen
  • tammat, orit ja ruunat erikseen (ruunat oriluokkaan, ellei näyttelynjärjestäjä ole erikseen järjestänyt ruunaluokkaa)
  • rotuluokat (esim. suomenhevoset, shetlanninponit)
  • lajiluokat (esim. ravurit, laukkahevoset, estehevoset)
  • väriluokat (esim. ruunikot, kirjavat, kimot)
  • tyyppiluokat (esim. kylmäveriset, lämminveriset).

Luokittelut PKK:n rotulistojen mukaan:

PKK:n rotulistat (päivitettävänä)

7 Arvostelu ja kriteerit

Vain PKK:n virallinen tuomari voi arvostella näyttelyt.

Arvostelun tulee aina olla puolueetonta hevosen omistajasta, rodusta, kasvattajasta, piirtäjästä tai muista tekijöistä riippumatta.

Tuomari ei saa tuomaroida omia hevosiaan tai omia piirroksiaan.

Tuomari saa tuomaroida kasvattejaan.

Valitukset arvostelusta kohdan 3.4 mukaan.

Hevonen voidaan hylätä missä tahansa näyttelyn luokassa seuraavista syistä:

  • Sivu, osoite tai kuva ei toimi.
  • Hevosella ei ole luokassa arvosteltavaa kuvaa.
  • Hevonen on väärässä luokassa.
  • Ei täytä rodun virallista rotumääritelmää (värivirheet ja harvinaiset väritykset hyväksytän realismin rajoissa).
  • Puutteelliset/virheelliset perustiedot.
  • Muokatut valokuvat.
  • Läpipiirretyt tai päälle piirretyt kuvat valokuvista.
  • Läpipiirretyt tai päälle piirretyt kuvat muista piirroksista, joissa alkuperäisen piirroksen tekijä ei ole antanut lupaa läpipiirrolle.
  • Luvattomat kuvat.
  • Kyseisen luokan palkintoja riittävästi arvonimeen (pl. hevoset, jotka hakevat KTK-kelpoisuutta rakennekuvalla).
  • Kyseisen luokan palkinnosta ansaittu arvonimi (pl. hevoset, jotka hakevat KTK-kelpoisuutta rakennekuvalla).

Hevoselle annetaan palkinto, lisäksi tuomari voi antaa halutessaan sanallisen arvion. Tausta tai taustattomuus ei vaikuta rakennearvosteluun. Piirretystä taustasta voi tuomari kuitenkin halutessaan jakaa EM:n. Palkintojen jakamisessa ei ole määrärajoituksia.

Palkintoon voivat vaikuttaa alentavasti värivirheet, kuvakulma, joka vaikeuttaa arvostelua sekä jos jotakin hevosen osa-aluetta ei voi arvostella esimerkiksi pitkän heinikon tai varusteiden takia.

TY (tyydyttävä)

  • Väri on rodulle sallittu ja kuvasta tunnistettavissa. Värivirheet ja rodulla ilmenevät harvinaiset väritykset ovat sallittuja realismin rajoissa.
  • Kuvalta ei vaadita paljoa yksityiskohtia.

HY (hyvä)

  • Täyttää kaikki tyydyttävän kriteerit.
  • Hevosen rotu on tunnistettavissa kuvasta.
  • Hevosesta on havaittavissa muutamia yksityiskohtia, kuten esimerkiksi lihaksia, pään ja jalkojen uria sekä hännässä, harjassa ja vuohiskarvoissa muotoa.
  • Rakennekuva on perussiisti, pikselöimätön sekä tarpeeksi suuri arvosteluun.
  • Ääriviivat sekä hevosen väritys ovat selkeähköjä (ei horjuvaa tai rakeista).

EO-sert (erinomainen)

  • Täyttää kaikki tyydyttävän ja hyvän kriteerit.
  • Kuva on piirustusteknisesti onnistunut ja hevosesta erottuu useita yksityiskohtia.
  • Hevonen on rotumääritelmän mukainen rotunsa edustaja, rakenteeltaan sopusuhtainen ja käyttötarkoitukseensa sopiva.

KTK-sert (kantakirjaserti)

  • Täyttää kaikki tyydyttävän, hyvän ja EO-sertin kriteerit.
  • Hevonen on erityisen hyvä rotunsa edustaja, niin rakenteellisesti kuin piirustusteknisestikin.

Muu kuva -luokissa ei arvostella ensisijaisesti hevosen rakennetta vaan kuvan sopivuutta luokan tehtävänantoon/otsikkoon. Muu kuva -luokissa hevonen voi ansaita KM:n tai KP:n ja lisäksi tuomari voi halutessaan antaa kuvasta sanallisen arvion.

Kunniamaininta (KM)

  • KM-palkintoja jaetaan vain muu kuva -luokassa.
  • Hevosessa on joitakin yksityiskohtia, eikä se ole vain värialue tai ääriviivat.
  • Piirroksessa on ainakin yksi hyvä piirrostekninen elementti (varjostus/jouhet/asento/ilme/söpöys jne).
  • Piirros vastaa hyvin tehtävänantoa/luokan otsikkoa.

Kunniapalkinto (KP)

  • KP-palkintoja jaetaan vain muu kuva -luokassa.
  • KP on parempi kuin KM.
  • Kuva on huolellisesti toteutettu.
  • Piirroksessa on useampia piirrosteknisesti onnistuneita elementtejä (varjostus/jouhet/asento/ilme/söpöys jne).
  • Piirros vastaa erinomaisesti tehtävänantoa/luokan otsikkoa.

Tuomari saa halutessaan jakaa erityismainintoja (EM) aikuisten ja varsojen rakenneluokissa sekä Muu kuva -luokissa. Erityismaininnat oikeuttavat PKK-Valio-arvonimiin.

Tuomari voi jakaa erityismaininnan hevoselle, jonka osallistumiskuvassa hän näkee jotakin mielestään erityismaininnan arvoista. Näitä voivat olla esimerkiksi väritys, rodunomaisuus, persoonallisuus, söpöys, värimaailma, taiteellisuus, realistisuus, humoristisuus, kokonaisuus, tekniikka, yksityiskohdat, sommittelu, tunnelma, tausta tai tarinallisuus.

8 Arvonimet

Voit anoa arvonimeä lähettämällä hevosesi tiedot PKK:n arvonimien sähköpostiin arvonimet@piirroshevosille.fi. Liitäthän viestiin arvonimeä koskevan hevosen PKK-ID:n sekä anottavan arvonimen.

Lue lisää ja ano arvonimeä »

Katso arvonimet ja tarkista tarvittavat näyttelytulokset täältä.

Säännöt

  • Arvonimiä anoessa kuvat, joilla palkinnot on ansaittu, täytyy näkyä hevosen sivulla.
  • Arvonimiin oikeuttavat palkinnot täytyy löytyä hevosen sivulta listattuna, mielellään selkeästi kuvakohtaisesti.
  • Arvonimet sekä niihin oikeuttavat palkinnot nollaantuvat, mikäli hevonen muuttuu valokuvalliseksi.
  • Hevosella voi olla kaikki ansaittavat arvonimet.

Rajoitukset

  • VIP MVA -arvonimen ansainneet hevoset eivät saa osallistua enää rakenneluokkiin (pl. hevoset, jotka hakevat KTK-kelpoisuutta uudella rakennekuvalla).
  • FF-arvonimen ansainneet varsat eivät saa osallistua enää varsaluokkiin.
  • PKK-V-arvonimen ansainneet hevoset saavat osallistua EM-luokkiin vain kuvilla, joille ei ole aiemmin jaettu erityismainintaa (EM).

9 Kantakirja

Voit ilmoittaa omistuksessasi olevan KTK-kelpoisen aikuisen tamman, orin tai ruunan kantakirjattavaksi seuraavaan haluamaasi tilaisuuteen.

Katso tulevat ja menneet tilaisuudet »

Hevonen on KTK-kelpoinen ja sen voi ilmoittaa kantakirjattavaksi, kun se täyttää jonkin seuraavista:

1) Hevosen toinen vanhempi tai molemmat vanhemmista on kantakirjattu joko PKK:n kantakirjassa tai muussa virallisessa ja vakiintuneessa, virtuaalisessa kantakirjassa. Piirretyn vanhemman kantakirjausarvon on löydyttävä hevosen PKK-profiilista ja valokuvallisen vanhemman hevosen omalta sivulta. Suositeltavaa on, että oikeuttavan vanhemman sivulle on linkki ja se on toiminnassa.

2) Hevonen on ansainnut KTK-sertin PKK:n alaisissa näyttelyissä. Tiedot sertistä on löydyttävä PKK-profiilista.

3) Hevonen on ansainnut kaksi (2) EO-sertiä kahdelta (2) eri tuomarilta PKK:n alaisissa näyttelyissä. Tiedot serteistä on löydyttävä PKK-profiilista.

4) Hevonen on ansainnut CH- tai RCH-palkinnon VSN:n alaisissa näyttelyissä. Tiedot palkinnosta on löydyttävä hevosen sivulta sekä näyttelyn kutsusivulta tai VSN:n arkistosta.

5) Hevonen on ansainnut irto-SERTin tai MVA-SERTin NJ:n alaisissa näyttelyissä. Tiedot palkinnosta on löydyttävä hevosen sivulta sekä näyttelyn kutsusivulta tai NJ:n arkistosta.

Hevonen voi osallistua kantakirjaustilaisuuteen useamman kerran.

Kantakirjaustilaisuudessa arvosteltavan kuvan on oltava sama, jolla osallistumisen yhteydessä ilmoitettu KTK-sert tai muu palkinto on ansaittu. Mikäli kuvat vaihtuvat, täytyy uusilla kuvilla hankkia uudet palkinnot kantakirjausta varten. Lievää kuvan muokkausta tai rakenteen parantelua ei katsota kuvan muutokseksi.

Isän tai emän KTK-arvon perusteella kantakirjatessa hevosen kuvat voivat kuitenkin vaihtua, vaikka hevonen osallistuu kantakirjaustilaisuuteen useamman kerran.

Suomenhevosilta vaaditaan ilmoittautumisen yhteydessä myös jalostussuunta. Muutoin tuomarit arvostelevat hevosen haluamansa jalostussuunnan mukaan.

  • Osallistuja ei saa tarpeeksi prosentteja (jää alle 50 %).
  • Osallistuja ei ole KTK-kelpoinen (ks. kohta 9.2)
  • Osallistuja on liian nuori (ori alle 3 v, tamma alle 4 v).
  • Hevosella ei ole aikuisen hevosen rakennekuvaa.
  • Kuvat eivät toimi.
  • PKK-profiiliin ilmoitettu osoite ei toimi.
  • Arvioitava rakennekuva on eri, jolla KTK-kelpoisuus on ansaittu.

Nykyinen pisteytys voimassa 111. tilaisuudesta eteenpäin.

Jokainen tuomari antaa arvioitavalle hevoselle 0–24 p sen mukaan, kuinka hyvin hevonen kuvaa rotumääritelmää. Kolmen (tai neljän) tuomarin prosenteista lasketaan keskiarvo, jonka mukaan hevonen palkitaan I-, II- tai III-palkinnolla tai jätetään palkitsematta.

KTK-palkintoon voivat vaikuttaa alentavasti kuvakulma, joka vaikeuttaa arvostelua, ja jos jotakin hevosen osa-aluetta ei voi arvostella esimerkiksi pitkän heinikon tai varusteiden takia. Myös värivirheet ja harvinaiset väritykset voivat vaikuttaa pisteytykseen, mutta ne eivät johda suoraan hylkyyn.

Pisteytys

Asteikko 0–4 p, voidaan antaa kokonaislukuja tai puolikkaita:

  • 0 p: ei voida arvostella
  • 0,5 p: välttävä
  • 1–1,5 p: tyydyttävä
  • 2–2,5 p: hyvä
  • 3–3,5 p: kiitettävä
  • 4 p: erinomainen

Arvostelun osa-alueet

  • pää ja kaula (max. 4 p)
  • runko (max. 4 p)
  • jalat (max. 4 p)
  • rotu- ja sukupuolileima (max. 4 p)
  • yleisvaikutelma (max. 4 p)
  • tekniikka (max. 4 p)
  • MAX 24 pistettä/tuomari

Palkinnot

  • KTK-I 80–100 %
  • KTK-II 67–79.9 %
  • KTK-III 50–66.9 %
  • Ei palk. alle 50 %

Myös pisteytys on muuttunut vuosien saatossa, painotukset ja pistemäärät muuttuneet.

02/2017 >

  • KTK-I 80–100 %
  • KTK-II 67–79.9 %
  • KTK-III 50–66.9 %
  • Ei palk. alle 50 %

2015–01/2017

  • KTK-I 80–100 %
  • KTK-II 70–79.9 %
  • KTK-III 50–69.9 %
  • Ei palk. alle 50 %

2013–2015

  • KTK-I 85–100 %
  • KTK-II 70–84.9 %
  • KTK-III 50–69.9 %
  • Ei palk. alle 50 %

2006–2013

  • KTK-I 80–100 %
  • KTK-II 65–79.9 %
  • KTK-III 50–64.9 %
  • Ei palk. alle 50 %

2004–2005

  • KTK-I 90–100 %
  • KTK-II 70–89.9 %
  • KTK-III 50–69.9 %
  • Ei palk. alle 50 %